Vi har öppet både dagar och kvällar, Måndag-Fredag  vardagar, (ej röda dagar) för bokade besök.

Ni når oss för tidsbokning och rådgivning på telefon
0970 - 66899. 

Vi har tillgång till träningslokal inne på sjukhuset och bassäng för grupper vissa tider.

Rehabkoordinator

Vår rehabkoordinator kan underlätta din sjukskrivningsprocess genom att samordna olika aktörer (exempelvis sjukvården, arbetsgivare, försäkringskassa och arbetsförmedling) och hjälpa dig med din rehabplanering för återgång i arbete. 

Leg arbetsterapeut/rehabkoordinator
Telefon:  072-715 63 84

 

Sjukgymnastik/Fysioterapi

Om du är i behov av aktiv rehabilitering efter skada eller sjukdom kan du kontakta oss.
Har du besvär med värk i kroppen, leder eller muskler? I vila eller vid belastning?

Du kan boka tid till en sjukgymnast/fysioterapeut för att få en undersökning och bedömning av dina besvär. Genom aktiva insatser kan du få hjälp med att lindra och förebygga hälsobesvär som är relaterade till muskler, leder, skelett och nerver. Du får anpassad individuell rehabilitering utefter dina behov. Vi kan hjälpa dig med att öka/upprätthålla rörlighet, styrka och balans.

Vi erbjuder dessutom ökad kunskap för dig med långvarig värk, i form av smärtskola och artrosskola.

Du kan själv ringa och boka tid till en sjukgymnast/fysioterapeut.

I årsskiftet 2013/2014 ändrades namnet från sjukgymnast till fysioterapeut. De som tidigare haft benämning sjukgymnast kan välja att ha kvar sin titel.

← Tillbaka till toppen

Hälsopedagog

Är du i behov av livsstilsförändringar? Behöver du gå ner i vikt eller sluta röka?

Både stillasittande och rökning är de främsta orsakerna till ohälsa idag. Genom fysisk aktivitet på recept kommer du igång med träning som är anpassad för dig. Du kan även förbättra din hälsa genom att få en individuell kostplan. Vi erbjuder dessutom tobaksavvänjning för dig som vill ta steget mot ett tobaksfritt liv!

Hälsopedagogen jobbar både med hälsofrämjande insatser samt hjälper dig att uppnå hälsa.

Tveka inte, kontakta Hälsopedagogen för att boka en tid.

← Tillbaka till toppen

Arbetsterapeut

Om du på grund av skada eller annan sjukdom har nedsatt förmåga att klara dina dagliga aktiviteter är du välkommen att kontakta vår arbetsterapeut

 Hos arbetsterapeuten kan du bland annat få hjälp med...

  • Bedömning av och rådgivning kring förmågan i dagliga aktiviteter.
  • Råd och stöd att använda nya strategier för att få vardagen att fungera bättre, ex om du besväras av smärta i kroppen. Smärthantering, ergonomisk rådgivning, anpassade sätt att utföra aktivitet på
  • Utprovning och förskrivning av tekniska hjälpmedel, ex tyngdtäcken, hjälpmedel för struktur i vardagen, toaförhöjare, hjälpmedel för minnet.
  • Utredning vid minnesproblematik, minnestest vid demensutredning.
  • Handträning, efter handskador, belastningsrelaterade besvär i händer/handled, domningar i händer eller om du ex har ledbesvär ex artros, RA
  • Utprovning av ortoser/handleds/tumbandage

Arbetsterapeuten ansvarar för behandling och hjälpmedel för barn under 18 år, som inte är inskrivna vid barnhabiliteringen. 

Ett besök hos arbetsterapeut kostar 200 kronor och avgiften ingår i högkostnadsskyddet. Anmäl dig alltid i receptionen på hälsocentralen, även om du har frikort eller är under 20 år.

För kontakt krävs ingen läkarremiss.

För ortoser/handleds/tumbandage tillkommer en egenavgift på 150-250 kr. Särskilt högkostnadskort gäller. 

Vid förskrivning/utprovning av hygienhjälpmedel (duschstol/pall, friståendet toalettförhöjning) tillkommer en egenavgift på 300 kr/st.

Arbetsterapeuten kan du kontakta på telefon 072-715 63 84

← Tillbaka till toppen

Multiomodal Rehabilitering -MMR

 

Har du under en längre tid besvärats av värk och/eller lättare psykisk ohälsa som depression och ångest är du välkommen att kontakta oss ang  Multimodal Rehabilitering (MMR)

MMR är ett rehabiliteringsprogram där ett team samarbetar för att hjälpa dig på bästa sätt. Vår uppgift är att lära dig hantera din smärta och stärka dina förmågor så du får förbättrad livskvalité. Det sker genom vägledning, utbildning och behandling.

Vårt team består av:

  • Läkare
  • Sjukgymnast/Fysioterapeut
  • Arbetsterapeut
  • KBT-behandlare

Vi har även tillgång till Hälsopedagog.

Dina besök hos oss

Vid uppstart av Multimodal rehabilitering får du träffa teamet och beskriva dina besvär, göra vissa tester samt beskriva ditt mål/dina förväntningar på en rehabperiod och vi gör tillsammans en rehabplanering för vad du vill förbättra.

Smärthantering

Rehabperioden startar med att du får genomgå en smärtskola där du får lära dig mer om smärthantering, var smärtan kommer ifrån, varför du får den och vad du kan göra för att må bättre. Vi jobbar både med fysisk och psykisk smärta. Du kan även boka in individuella träffar med de i teamet du behöver.

Möten med teamet

Du kommer få tider då du blir kallad till möten där du träffar hela rehabiliteringsteamet samtidigt. Syftet med mötena är att vi ska få en samlad bild av dina behov, framsteg, utvärdera behandlingen och diskutera hur vi ska fortsätta. Rehabiliteringen har en koppling till arbete med syfte att återfå eller bibehålla arbetsförmåga. Därför ser vi även över din arbetsrehabilitering och behov av kontakt med din arbetsgivare, arbetsförmedlingen eller försäkringskassan.  Om vi tar kontakt eller har möten med någon utomstående ber vi dig alltid om ditt skriftliga samtycke.

Programmets Längd

Rehabiliteringen pågår i cirka femton veckor. Förhoppningen är att dina fysiska och psykiska besvär ska ha minskat och att du har fått de verktyg du behöver för att hantera smärtan eller din situation bättre.

Om du är intresserad kan du be din läkare om en remiss till oss. Programmet är till för dig i arbetsför ålder.

 

Här följer ett exempel på hur programmet kan se ut hos oss

Vecka 1

Träff med teamet och gemensam målformulering

Vecka 2-5

Smärtskola, 1 träff/vecka i 4 veckor.   Vi pratar om smärta och smärthantering, fysisk aktivitet, vardagsaktiviteter, återhämtning/avspänning.

Vecka 6

Träff med teamet, vad har du fått med dig från smärtskolan och vad behöver du fortsättningsvis under rehabperioden för att uppnå dina behandlingsmål.

Vecka 7-15

Individuell rehabilitering med anpassad träning samt individuella träffar med de du behöver från temet utifrån dina behov.

Vecka 16

Träff med teamet och avslut av rehabperioden och utvärdering av hur du mår och vad som förändrats, har du nått dina mål?

 

← Tillbaka till toppen